1. a simple [light] meal served before a ceremonial tea
    説明
    Kaiseki literally means “a stone in the bosom.” The word originates from the fact that ascetic Zen monks used to carry a heated stone wrapped in cloth in the bosom pockets of their kimono during training, the idea being to ease hunger with warmth. Now kaiseki refers to a light, multi-plate meal served before the tea ceremony. A basic, traditional kaiseki menu consists of soup, three dishes _ an appetizer, something boiled, and something grilled _ with rice. Two or three other dishes usually follow this basic first course. Today, kaiseki ryori often refers to a kaiseki fixed-price menu item at traditional Japanese restaurants.
    意訳:禅寺で修行僧が温石おんじゃく(焼いた石を布でくるんだもの
    を懐に入れて空腹をしのいだことに由来する.茶の湯で,濃茶こいちゃをたてる前に,腹ごしらえとして食べる軽い食事のことを言う.一汁三菜が基本的な献立で,汁,向付け,煮物,焼き物とご飯である.このほか強肴しいざかなとして,ふつう二品,三品加わる.今日,懐石料理は伝統的な日本料理店でコース料理として提供されている)
goo辞書は無料で使える辞書・辞典の検索サービスです。1999年にポータルサイト初の辞書サービスとして提供を開始しました。出版社による信頼性の高い語学辞典(国語辞書、英和辞書、和英辞書、類語辞書、四字熟語、漢字など)と多種多様な専門用語集を配信しています。すべての辞書をまとめて検索する「横断検索」と特定の辞書を検索する「個別検索」が可能です。国語辞書ではニュース記事や青空文庫での言葉の使用例が確認でき、使い方が分からない時に便利です。

検索ランキング

2023年12月