みそづけ【味噌漬】
fish [vegetables] preserved in miso大根を味噌漬けにするpickle a radish in miso
みそに【味噌煮】
fish, meat, or vegetables cooked with miso [fermented soybean paste] as the chief seasoning
あじもそっけもない【味もそっけもない】
彼の講義は味もそっけもないHis lectures are very dull [boring].彼女の物の言い方は味もそっけもないHer way of speaking is 「flat an...
あじをしめる【味を占める】
develop a taste ((for))一度賭事かけごとで味を占めるとなかなかやめられないOnce one tastes success at gambling, it's hard to...
みそをする【味噌をする】
⇒胡麻をする
みそをつける【味噌を付ける】
make a mess of it
あじつけをする【味付けをする】
seasonここの店は味付けがいい[悪い]The seasoning they use in [at] this restaurant is excellent [poor].料理の味付けは母...
みかたする【味方する】
support; stand by敵も味方もfriend and foe alike人を味方に引き入れるwin a person over to one's sideいつも君の味方だI wil...